Wat doen wij?
De kerntaak van het zorgkantoorzorgkantoorIedere regio in Nederland heeft één zorgkantoor. Het zorgkantoor is verantwoordelijk voor de zorg van jeugd en volwassenen met een indicatie voor de Wlz. Het zorgkantoor: - Sluit contracten met zorgaanbieders die Wlz-zorg bieden - Zorgt ervoor dat u de Wlz-zorg krijgt die u nodig heeft - Toetst of u Wlz-zorg thuis kunt krijgen als u dat wilt - Toetst of u een persoonsgebonden budget (pgb) kunt krijgen als u dat wilt - Stelt uw pgb beschikbaar als u daarvoor in aanmerking komt is de uitvoering van de Wet langdurige zorg (Wlz) in de regio Zuid-Holland Noord en Amstelland en de Meerlanden. Hiervoor kopen wij elk jaar zorg in voor iedereen met een Wlz-indicatie. U kunt bij ons terecht voor advies, informatie en ondersteuning bij al uw vragen over Wlz-gerelateerde onderwerpen.
De rol van het zorgkantoor in tekst
Mensen die langere tijd intensieve zorg nodig hebben komen in aanmerking voor langdurige zorg. Deze zorg is in Nederland geregeld in de Wet Langdurige Zorg (Wlz).
Als zorgkantoor helpen wij u bij het regelen van uw langdurige zorg. Wij doen dit voor mensen die binnen de regio Zuid Holland Noord en Amstelland en de Meerlanden wonen en over een CIZ indicatie beschikken.
Elk zorgkantoor werkt samen met een zorgverzekeraar. Ons zorgkantoor is onder gebracht bij Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid.
Wij regelen de langdurige zorg voor iedereen in onze regio, dus ook voor alle mensen die hun zorgverzekering bij een andere verzekeraar hebben afgesloten.
Wanneer u gebruik kan gaan maken van de langdurige zorg, dan kunt u ervoor kiezen om de zorg door ons zorgkantoor te laten regelen of om dit zelf te regelen.
Laat u uw zorg regelen door ons? Dan heet dat zorg in natura (ZIN). Wij regelen dan de zorg voor u, bij u thuis of bij een zorgaanbieder.
Wilt u uw zorg zelf regelen, dan kunt u gebruik maken van het Persoonsgebonden Budget (pgb). U heeft dan zelf de regie over uw budget en bij wie u uw zorg inkoopt.
Heeft u vragen? Onze experts helpen u graag verder.
Wat doet het zorgkantoor?
Het zorgkantoor:
- ondersteunt u met advies en informatie over uw keuzemogelijkheden bij Wlz-zorg;
- informeert u over het aanbod van zorgaanbieders in de regio;
- sluit contracten af met zorgaanbieders (zorginkoop) voor zorg in natura;
- zorgt ervoor dat u de Wlz-zorg krijgt die u (of uw kind) nodig heeft;
- gaat na of u Wlz-zorg thuis kunt krijgen;
- toetst en verstrekt het persoonsgebonden budget (pgb);
- verbindt u met de juiste zorgprofessional;
- brengt zorgprofessionals bij elkaar, om innovatie en kwaliteit te bevorderen.
Wat doen wij niet?
- Het zorgkantoor beoordeelt niet of u recht heeft op Wlz-zorg. Dat doet het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)Het CAK werkt in dienst van de overheid. Voor de Wlz stelt het CAK de eigen bijdrage vast. Het int die eigen bijdrage ook. Daarnaast verricht het CAK de betalingen aan zorgaanbieders op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz).
- Bij jeugdzorg vanuit de Jeugdwet (JW)Jeugdwet (JW)Wet van 1 maart 2014 die regels stelt over de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor preventie, ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen. , bij Wmo-ondersteuning of bij wijkverpleging regelen gemeenten en zorgverzekeraars de zorg.
Iedere regio heeft een eigen zorgkantoor.
Uw woonplaats bepaalt bij welk zorgkantoor u terecht kunt. Het Zorgkantoor Zorg en Zekerheid regelt de Wlz-zorg voor iedereen die langdurige zorg nodig heeft in de regio’s Zuid-Holland Noord en Amstelland en de Meerlanden. Wilt u weten bij welk zorgkantoor u moet zijn? Gebruik de landelijke Zorgatlas.