Toegankelijkheidslinks

Ga naar de hoofdinhoud
Hoofdmenu Logo of Zorgkantoor Zorg en Zekerheid

Wie is uw aanspreekpunt?

Wie uw aanspreekpunt is, hangt af van uw situatie. Hieronder kunt u nakijken welke situatie op u van toepassing is.

U woont thuis en wacht op verhuizing naar een zorginstelling → Dossierhouder

Als u in een Wlz-zorginstelling wilt gaan wonen, dan moet u eerst een keuze maken voor de zorgaanbiederzorgaanbiederEen zorgaanbieder is een organisatie die zorg en/of ondersteuning levert. Bijvoorbeeld een verpleeghuis of revalidatiecentrum. bij wie u het liefst wilt wonen. Deze zorgaanbieder wordt uw voorkeursaanbieder, ook wel dossierhouderdossierhouderDossierhouder is de zorgaanbieder waar u opgenomen wilt worden of waarvan u VPT wenst te ontvangen. Deze zorgaanbieder is uw eerste aanspreekpunt als u een opnamewens heeft. De dossierhouder bespreekt alles wat met de toekomstige opname van belang is met u. Denk hierbij aan passende locatie, urgentie van uw opname en specifieke wensen. genoemd. De dossierhouder bespreekt allerlei zaken met u: een passende locatie, de urgentie van uw opname en uw specifieke wensen.

U maakt gebruik van een volledig pakket thuis (vpt)  → Dossierhouder

Als u gebruikmaakt van een vptvptAlle zorg zoals die geleverd wordt in een Wlz-zorginstelling, maar dan bij u thuis. De zorg wordt geleverd onder verantwoordelijkheid van één zorgaanbieder. , dan is de zorgaanbieder die het vpt levert de dossierhouder. Dit geldt ook als u op een wachtlijst voor verblijf in een instelling staat.

U maakt gebruik van een modulair pakket thuis (mpt)  → Coördinator zorg thuis

Als u gebruikmaakt van een mptmptHet modulair pakket thuis (mpt) is een vorm van langdurige zorg thuis (Wlz). Met een mpt kiest u welke onderdelen van het zorgpakket u wilt ontvangen. U kunt ook bepaalde zorg niet kiezen. Bijvoorbeeld omdat u de zorg zelf gedeeltelijk wilt inkopen met een persoonsgebonden budget. , heeft u een coördinator zorg thuiscoördinator zorg thuisDe coördinator zorg thuis is de zorgaanbieder die het eerste aanspreekpunt is voor u als u thuis woont. Deze aanbieder is verantwoordelijk voor de coördinatie en communicatie van de zorg als u thuis woont. Zijn er meerdere zorgaanbieders bij u betrokken? Dan wordt in overleg afgesproken wie de coördinator zorg is. De coördinator zorg thuis levert zelf altijd (een deel van de) zorg thuis. . Zijn er meerdere zorgaanbieders bij u betrokken, dan wordt in overleg met u afgesproken wie de coördinator zorg is. Deze zorgaanbieder is verantwoordelijk voor de coördinatie van uw overbruggingszorg.

U maakt tijdens uw wachttijd gebruik van overbruggingszorg → Coördinator zorg thuis

Wanneer u overbruggingszorgoverbruggingszorgHeeft u een indicatie van het Centrum indicatiestelling zorg voor een opname in een zorginstelling? Maar is er geen plaats en staat u op de wachtlijst? Dan kunt u de zorg vanuit de Wet langdurige zorg thuis krijgen. Of u kan tijdelijk in een andere zorginstelling wonen. Dit heet overbruggingszorg.  krijgt in de vorm van zorg thuis of dagbestedingdagbestedingBegeleiding- of behandeling in groepsverband. , heeft u een coördinator zorg thuis. Zijn er meerdere zorgaanbieders bij u betrokken, dan wordt in overleg met u afgesproken wie de coördinator zorg is. Deze zorgaanbieder is verantwoordelijk voor de coördinatie van uw overbruggingszorg.

U woont thuis en wilt verhuizen naar een instelling, maar weet nog niet welke → Het zorgkantoor

Als u nog geen voorkeursaanbiedervoorkeursaanbiederAls u in een Wlz-zorginstelling wilt gaan wonen, dan moet u eerst een keuze maken voor de zorgaanbieder bij wie u het liefst wilt wonen. Deze zorgaanbieder wordt uw voorkeursaanbieder genoemd. hebt, dan is het zorgkantoor uw aanspreekpunt. Zodra u weet bij welke zorgaanbieder u op de wachtlijst wilt, stuurt het zorgkantoorzorgkantoorIedere regio in Nederland heeft één zorgkantoor. Het zorgkantoor is verantwoordelijk voor de zorg van jeugd en volwassenen met een indicatie voor de Wlz. Het zorgkantoor: - Sluit contracten met zorgaanbieders die Wlz-zorg bieden - Zorgt ervoor dat u de Wlz-zorg krijgt die u nodig heeft - Toetst of u Wlz-zorg thuis kunt krijgen als u dat wilt - Toetst of u een persoonsgebonden budget (pgb) kunt krijgen als u dat wilt - Stelt uw pgb beschikbaar als u daarvoor in aanmerking komt uw indicatie door naar deze voorkeursaanbieder. Vanaf dat moment is deze voorkeursaanbieder uw aanspreekpunt.