Is er sprake van een wachtlijst?
U wilt zorg met verblijf maar de zorginstelling heeft een wachtlijst?
U hebt met uw Wlz-indicatie recht op zorg met verblijf. Dat is helaas niet altijd mogelijk bij de zorgverlener van uw voorkeur. Als een andere zorgaanbiederzorgaanbiederEen zorgaanbieder is een organisatie die zorg en/of ondersteuning levert. Bijvoorbeeld een verpleeghuis of revalidatiecentrum. ook aansluit bij uw zorgvraag en geen wachtlijst heeft, kunt u doorverwezen worden naar een andere zorginstelling.
Verschillende soorten wachtlijsten
Het uitgangspunt van de Wlz is om de zorg zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij uw wensen. Daarom zijn er afhankelijk van uw gezondheidssituatie verschillende mogelijkheden in het geval van wachtlijsten bij uw voorkeursaanbieder.
Urgent Plaatsen: u moet binnen enkele dagen of weken worden opgenomen
Is de noodzaak tot opname zo groot dat u niet kunt wachten tot uw voorkeursaanbieder plek heeft? Dan krijgt u op de wachtlijst de status ‘Urgent Plaatsen'.‘Urgent Plaatsen'.Er is een directe noodzaak voor doorplaatsen, opname vanuit de thuissituatie of het uitbreiden van zorg thuis bij Palliatief terminale zorg (PTZ). Door de opnamenoodzaak heeft de beschikbaarheid van een plek, voorrang op de wens/voorkeur van een cliënt en/of zijn directe omgeving. In dit geval moet uw opname binnen een dag, enkele dagen of enkele weken geregeld zijn. De termijn verschilt per zorgsector.
Uw voorkeursaanbieder zoekt, eventueel in samenwerking met het zorgkantoor, naar een passende opnameplek voor u. Deze plek kan dicht bij huis zijn, maar ook verder weg. Uiteraard wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen. Als u een aangeboden plek weigert, worden de gevolgen hiervan met u besproken door zorgaanbieder of zorgkantoor. Als u bent opgenomen op een plaats die niet uw voorkeur had, houdt u het recht om te wachten op een plek bij uw voorkeursaanbieder.
Actief Plaatsen: u moet binnen enkele weken of maanden worden opgenomen
Is de noodzaak tot opname zo groot dat u niet kunt wachten tot uw voorkeursaanbieder plek heeft? Dan krijgt u op de wachtlijst de status ‘Actief Plaatsen'.‘Actief Plaatsen'.Er is een noodzaak tot opname (bij een andere aanbieder), Volledig Pakket Thuis (VPT) of Deeltijdverblijf (DTV) maar die kan tijdelijk worden uitgesteld. Bijvoorbeeld door inzet van extra overbruggingszorg. Met de toename van urgentie tot opname of einde streefnorm, kan er minder rekening worden gehouden met de voorkeur van de cliënt en/of zijn omgeving. Of door tijdelijk inzet van extra (ondoelmatige) zorg thuis kan opname worden voorkomen en blijft langer thuis wonen mogelijk. In dit geval moet uw opname binnen een vastgestelde termijn geregeld zijn. De termijn verschilt per zorgsector.
Uw voorkeursaanbieder zoekt, eventueel in samenwerking met het zorgkantoor, naar een passende opnameplek voor u. Deze plek kan dicht bij huis zijn, maar ook verder weg. Uiteraard wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen. Als u een aangeboden plek weigert, verandert uw wachtstatus in ‘Wacht op voorkeur’.‘Wacht op voorkeur’.Er is sprake van een opnamewens of een wens voor Volledig Pakket Thuis (VPT), Deeltijdverblijf (DTV) of logeren binnen de normtijd. De voorkeur/wens van de cliënt is bepalend. Als u bent opgenomen op een plaats die niet uw voorkeur had, houdt u het recht om te wachten op een plek bij uw voorkeursaanbieder.
Wacht op voorkeur: u wacht op uw voorkeursinstelling
Als u voorkeur hebt voor het wonen bij een bepaalde instelling en deze heeft een wachtlijst, dan kunt u ervoor kiezen om te wachten. In dit geval krijgt u op de wachtlijst de status ‘Wacht op voorkeur’.‘Wacht op voorkeur’.Er is sprake van een opnamewens of een wens voor Volledig Pakket Thuis (VPT), Deeltijdverblijf (DTV) of logeren binnen de normtijd. De voorkeur/wens van de cliënt is bepalend. U wacht dan tot uw voorkeursaanbieder een plek voor u vrij heeft. Als u een aangeboden plek weigert, verandert uw wachtstatus in ‘Wacht uit voorzorg’.‘Wacht uit voorzorg’.De cliënt heeft geen directe opnamewens, maar wil graag in beeld zijn en blijven bij zijn voorkeuraanbieder (vangnetfunctie). De voorkeur/wens van de cliënt is bepalend.
Terwijl u wacht kunt u al wel zorg ontvangen, bijvoorbeeld thuiszorg of dagbesteding. Dit heet overbruggingszorg. overbruggingszorg. Heeft u een indicatie van het Centrum indicatiestelling zorg voor een opname in een zorginstelling? Maar is er geen plaats en staat u op de wachtlijst? Dan kunt u de zorg vanuit de Wet langdurige zorg thuis krijgen. Of u kan tijdelijk in een andere zorginstelling wonen. Dit heet overbruggingszorg. Deze overbruggingszorg regelt uw voorkeursaanbieder voor u. Lees hier meer over overbruggingszorg.
Wacht uit voorzorg: u wilt nog niet opgenomen worden
Wilt u nog niet direct opgenomen worden, maar hebt u wel een zorgaanbieder op het oog waarbij u in de toekomst zou willen wonen? Dan kunt u kiezen voor de status 'Wacht uit voorzorg’. De zorgaanbieder van voorkeur is hiermee dossierhouder en verantwoordelijk voor het regelen van uw zorg, zogenaamde overbruggingszorg. Deze zorg ontvangt u thuis en/of in de vorm van dagbesteding. Besluit u om wel opgenomen te worden? Dan laat u dat weten aan uw dossierhouder. Uw wachtstatus wordt dan aangepast naar een wachtstatus die beter bij uw zorgbehoefte past. Welke wachtstatus van toepassing is, hangt af van uw wensen of gezondheidssituatie.
Is zorg in een instelling iets voor mij?
Heeft u de voorkeur tot Zorg Thuis of Zorg in een Instelling? Welke wensen heeft u om uw zorg te ontvangen? Raadpleeg onze keuzehulp om u te helpen de juiste keus te maken.
Is zorg in een instelling iets voor mij?
Start de keuzehulpWeet u al welke zorg u nodig heeft, maar wilt u weten bij welke instellingen u terecht kunt? Ga dan direct naar onze zorgzoeker. Hier vindt u een overzicht van zorgaanbieders die Zorg in een Instelling kunnen leveren, wat overeenkomt met uw keuzes. Hierbij kunt u denken aan locatie, welke zorg er wordt geleverd en welke activiteiten er worden aangeboden.