Tips voor het schrijven van een zorgbeschrijving
Voor elke zorgverlener stel je een zorgovereenkomst op. Een belangrijk onderdeel van de zorgovereenkomst is de zorgbeschrijving. Hierin schrijf je precies welke zorg de zorgverlener geeft, hoe vaak die zorg wordt gegeven en waarom deze nodig is. Met deze tips maak je een goede zorgbeschrijving:
- Bekijk de Pgb-vergoedingenlijst Wlz Opens in a new tab om te zien welke zorg betaald mag worden vanuit het persoonsgebonden budget (pgb).
- Zorg dat de beschrijving past bij de taken en afspraken onder het kopje Werkafspraken en vergoedingen in de zorgovereenkomst.
- Beschrijf de zorg zo uitgebreid mogelijk, zodat duidelijk wordt waarom de gevraagde uren nodig zijn. Dit is vooral belangrijk bij een vast aantal uren per week of maand.
- Schrijf alleen over de taken van de zorgverlener, niet over wat de pgb-beheerder doet.
- Maak duidelijk welke zorg de budgethouder krijgt en waarom. Schrijf concreet: “Begeleiding, persoonlijke verzorging en/of huishoudelijke hulp” is te algemeen. Houd het kort maar duidelijk.
- Als er groepsbegeleiding vanuit het pgb wordt betaald, geef dan aan welke activiteiten de budgethouder doet op de dagbesteding. Beschrijf ook hoe de zorgverleners daar helpen.
Zo zorg je voor een zorgbeschrijving die duidelijk en compleet is
Voorbeeld 1:
Welke zorg krijgt u van de zorgverlener en hoe vaak?
De zorgverlener helpt mij één keer per week met het wassen, strijken en opruimen van mijn kleding, het stoffen, stofzuigen en dweilen van mijn huis, het schoonmaken van de badkamer en wc en het verschonen van mijn bed. Hier doet de zorgverlener 3 uur over.
Waarom is deze zorg nodig, en wat gebeurt er als u deze zorg niet krijgt?
Zonder deze zorg vervuilt mijn huis. Ik heb geen huisgenoot die deze gebruikelijke zorg kan bieden en ik ben door mijn lichamelijke beperking niet in staat deze taken zelf te doen.
Voorbeeld 2:
Welke zorg krijgt u van de zorgverlener en hoe vaak?
De zorgverlener houdt elke schooldag toezicht als ik uit school kom, van 15.00 tot 17.00 uur, en biedt mij dagstructuur. We gaan bijvoorbeeld samen buiten wandelen, waarbij de zorgverlener erop let dat ik niet zomaar de straat op ga. Bij slecht weer spelen we een spelletje binnen.
Waarom is deze zorg nodig, en wat gebeurt er als u deze zorg niet krijgt?
Zonder begeleiding steek ik zomaar de straat over. Dat is gevaarlijk voor mij en voor anderen. Als ik mij alleen moet vermaken, kan ik boos worden op mijn broer of zus, en is het nodig om mijn gedrag te begeleiden om gevaarlijke situaties te voorkomen. Zonder een daginvulling word ik onrustig en kan ik in paniek raken.
Extra informatie:
Houd ook rekening met gebruikelijke zorg. Dit is de normale, dagelijkse zorg die je van naasten mag verwachten. Partners, ouders en inwonende kinderen worden geacht elkaar te helpen omdat ze samen in één huishouden wonen. Ze hebben samen de verantwoordelijkheid om het huishouden goed te laten functioneren. Deze zorg wordt daarom niet vergoed vanuit de Wlz.