Welke formulieren vult u in?
Als wij telefonisch contact hebben gehad met degene die het persoonsgebonden budget (pgb) wil gaan beheren, dan sturen wij u de volgende documenten:
1. De folder Zelf uw zorg inkopen in 6 stappen
In de folder “Zelf uw zorg inkopen in 6 stappen leest u hoe u zelf zorg inkoopt met een pgb van het zorgkantoor. U leest hierin niet alleen het stappenplan, maar ook wat u als beheerder van het pgb moet weten en kunnen. U kunt dit gebruiken als naslagwerk bij het invullen van de formulieren.
2. Het aanvraagformulier pgb
U ontvangt dit formulier na het eerste contact met het zorgkantoor. Gegevens die u invult op het aanvraagformulier zijn onder andere:
- De gegevens van de budgethouder. De budgethouder is degene die de zorg gaat ontvangen;
- Indien van toepassing: de gegevens van de wettelijk vertegenwoordiger(s). Bijvoorbeeld ouders bij minderjarige kinderen, of een mentor en/of bewindvoerder, een curator of voogd. Als u een mentor, bewindvoerder, curator of voogd heeft, dan stuurt u als bewijs een kopie van de beschikking van de rechtbank mee;
- Indien van toepassing: de gegevens van de gevolmachtigde;
- Per wanneer u het pgb wens in te laten gaan.
3. Het budgetplan
U vult het volgende in het budgetplan in:
- Het budget dat u aanvraagt op jaarbasis;
- Hoe u het budget wilt besteden aan de hand van een weekrooster. In de Vergoedingenlijst pgb Wlz staat wat u wel en niet mag betalen met een pgb;
- Bij welke zorgverleners u de zorg wilt inkopen;
- Welk bedrag u aan deze zorgverleners wilt betalen. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan het maximale tarief. Op de pagina Hoeveel mag u uw zorgverlener betalen? leest u welke bedragen u maximaal mag betalen uit het pgb.
4. Eventueel: formulier voor wettelijk vertegenwoordiger of machtigingsformulier
Als uw pgb-beheer door iemand anders overgenomen wordt, moet deze persoon bij ons aangemeld worden. Als deze persoon al een wettelijk vertegenwoordiger van u is, dan gebruikt u hiervoor het formulier Verplichtingen pgb-beheer. De wettelijk vertegenwoordiger verklaart hiermee de verantwoordelijkheden van het pgb-beheer te kennen en na te komen. Alle wettelijke vertegenwoordigers moeten dit formulier ondertekenen, maar slechts één persoon kan het pgb-beheer op zich nemen.
Als uw pgb-beheer overgenomen wordt door iemand die geen wettelijk vertegenwoordiger is, dan moet u of uw wettelijk vertegenwoordiger deze machtigen. Dit doet u met het machtigingsformulier pgb-beheerder. Deze persoon wordt hiermee een
GevolmachtigdeGevolmachtigdeIemand die namens de cliënt gemachtigd is om het pgb te beheren
. De eisen aan de gevolmachtigde kunt u terugvinden in het document beleidsregels gevolmachtigde. De gevolmachtigde tekent op het tweede deel van het formulier voor de verantwoordelijkheden die horen bij het pgb-beheer.