Thuis of in een instelling
Wlz-zorg thuis
Wilt u liever thuis blijven met een Wlz-indicatie? Dat kan als dit veilig en betaalbaar is. Er zijn drie mogelijkheden:
- Volledig pakket thuis (vpt)
- Modulair pakket thuis (mpt)
- Persoonsgebonden budget (pgb)
Volledig pakket thuis (vpt)
Bij een vpt is de inhoud van de zorg vergelijkbaar met de zorg die u in een instelling krijgt. U ontvangt dan alle Wlz-zorg thuis en krijgt ook eten en drinken.
Modulair pakket thuis (mpt)
Het mpt is een vorm van langdurige zorg thuis. Maaltijden worden bij een mpt niet geboden. Het zorgaanbod wordt op uw specifieke situatie afgestemd. Met het mpt kunt u de zorg van één of meerdere door het zorgkantoor gecontracteerde zorgaanbieders thuis krijgen. Combinaties tussen mpt en pgb zijn mogelijk.
Voor een mpt kiest u als:
- u geen verzorgde maaltijden nodig heeft, bijvoorbeeld omdat u met anderen samenwoont (zoals woongroep, partner of ouders);
- u niet alle zorg uit een vpt nodig heeft;
- u niet al uw zorg van één zorgverlener wilt ontvangen;
- u niet alle zorg in natura wilt ontvangen.
Het mpt kan één of meer van de volgende zorgfuncties bevatten:
- Verpleging
- Persoonlijke verzorging
- Begeleiding
- Behandeling
- Dagbesteding of -behandeling en eventueel vervoer ernaartoe
- Schoonhouden van de woonruimte door een huishoudelijke hulp
- Logeeropvang
Samenstellen van een mpt
Samen met uw zorgaanbieder(s) stelt u uw eigen pakket samen. Dit pakket is opgebouwd uit verschillende modules die overeenkomen met de verschillende soorten Wlz-zorg. U kunt bijvoorbeeld een combinatie maken van verpleging, verzorging, begeleiding thuis en/of dagbesteding.
Combinatie mpt en pgb
U wilt een deel van uw zorg zelf regelen, maar een ander deel liever door het zorgkantoor laten regelen? U kunt mpt combineren met het pgb. Een combinatie wordt vaak gedaan omdat Wlz-cliënten dan voor specifieke zorg kunnen richten tot eigen gekozen zorgverleners, die u inkoopt met het pgb en daar eigen afspraken mee kunt maken. Voorbeelden zijn: een verpleegkundige ZZP’er die in de buurt woont en/of een eigen vertrouwde huishoudelijk hulp die al jaren komt.
Persoonsgebonden budget (pgb)
Bij het pgb regelt u zelf uw zorg. Dit kan als de standaardopties niet genoeg zijn. Een pgb is een subsidie van de overheid waarmee u zelf uw zorgpakket kunt samenstellen. Zo kunt u zelf kiezen welke zorgverleners u inhuurt. Met deze zorgverleners kunt u afspraken maken over wanneer zij de zorg komen verlenen en op welke manier u verzorgd wilt worden. Meer informatie over pgb kunt u vinden op de pgb-pagina's.
Wlz-zorg in een zorginstelling
Met een Wlz-indicatie kunt u wonen in een instelling. U kiest een aanbieder waarmee het zorgkantoor een contract heeft.
- Wachtlijsten: Soms moet u wachten op een plek. Tot die tijd kan tijdelijke zorg worden geregeld. Hier kunt u meer informatie vinden over de wachtstatussen.
- Partneropname: Uw partner mag in sommige gevallen mee, ook zonder indicatie, als er partnerplekken beschikbaar zijn.
- Deeltijd verblijf (Dtv): U woont afwisselend thuis en in een instelling (bijvoorbeeld een week om en om).
Uw verblijf, eten en zorg zijn inbegrepen bij het wonen in een zorginstelling. Extra diensten kunnen kosten met zich meebrengen.