Toegankelijkheidslinks

Ga naar de hoofdinhoud
Hoofdmenu Logo of Zorgkantoor Zorg en Zekerheid

Vraag- en antwoorden

PGB Portaal

Met welke browsers kan ik het PGB Portaal gebruiken? Waar vind ik mijn relatienummer? Hoe log ik in met SMS-controle? Aan wie geef ik door wie mijn wettelijk vertegenwoordiger is? Antwoord op al deze vragen (en nog veel meer) vindt u in de handige vraag-en antwoordlijst Opens in a new tab op mijnpgb.nl. Neem gerust een kijkje!

Algemene Wlz-vragen 

De meeste vragen worden gesteld over eigen bijdrage, huishoudelijk hulp, behoud van zorg vanuit zorgverzekeraar/Wmo. Raadpleeg onderstaand de antwoorden hierop. 

Vragen over uw eigen bijdrage?
- Dit regelt het Centraal Administratie Kantoor (CAK): https://www.hetcak.nl/
Kan ik huishoudelijke hulp krijgen?
- Als u thuis zorg krijgt vanuit de Wet langdurige zorg, dan kunt u huishoudelijke hulp krijgen. Bespreek de mogelijkheden met de zorgaanbieder of raadpleeg de websites van uw eigen zorgkantoor. U kunt te maken krijgen met een andere huishoudelijk hulp omdat de huishoudelijk hulp vanuit andere domeinen (Wmo) geen Wlz-overeenkomst heeft.
Kan ik de zorg van de zorgverzekeraar of Wmo houden?
- Als u een Wlz-indicatie heeft, dan vergoedt het zorgkantoor bijna alle kosten voor uw zorg thuis. Wijkverpleging, persoonlijke verzorging, hulp in de huishouding en begeleiding worden voortaan bij het zorgkantoor gedeclareerd. Deze kosten mogen dus niet langer gedeclareerd worden bij de gemeente of de zorgverzekeraar. Hulpmiddelen voor zorg thuis worden niet vergoed vanuit de Wlz. De meeste zorg/zorgaanbieder uit voorliggende domeinen kunnen vermoedelijk de zorg continueren, mits deze zorgaanbieder een Wlz-overeenkomst heeft. Voor meer informatie, raadpleeg de website van uw eigen zorgkantoor of neem contact op met de clientondersteuners van uw zorgkantoor.
Kan ik mijn aanvullende verzekering opzeggen?
- Bij zorg thuis houdt u uw eigen huisarts, apotheek en tandarts. Ook andere behandelingen, zoals fysiotherapie, regelt u zelf. Het kan verstandig zijn om een aanvullende verzekering te hebben. Dit hangt af van uw situatie en van de extra zorg die u nodig heeft. Voor meer informatie, raadpleeg de website van uw eigen zorgkantoor of neem contact op met de clientondersteuners van uw zorgkantoor. Soms zijn clienten met een Wlz-indicatie én een aanvullende zorgverzekering dubbel verzekerd. Zij krijgen de zorg, zoals tandheelkundige zorg of fysiotherapie, mogelijk al vergoed via de Wlz. Hier kan sprake van zijn als iemand in een Wlz-instelling woont en van dezelfde instelling behandeling krijgt. Voor meer informatie, raadpleeg de website van uw eigen zorgkantoor of neem contact op met de clientondersteuners van uw zorgkantoor.