Toegankelijkheidslinks

Ga naar de hoofdinhoud
Hoofdmenu Logo of Zorgkantoor Zorg en Zekerheid

Vraag en antwoord

Algemene vragen

Vragen over uw eigen bijdrage?

Dit regelt het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Raadpleeg de website van het CAK. 

Kan ik huishoudelijke hulp krijgen?

Als u thuis zorg krijgt vanuit de Wet langdurige zorg, dan kunt u huishoudelijke hulp krijgen. U kunt te maken krijgen met een andere huishoudelijk hulp omdat de huishoudelijk hulp vanuit andere domeinen (Wmo) geen Wlz-overeenkomst heeft. Bespreek de mogelijkheden met uw zorgaanbieder of met ons als zorgkantoor. Voor meer informatie, neem contact met ons op. 

Kan ik mijn aanvullende verzekering opzeggen?

Bij zorg thuis houdt u uw eigen huisarts, apotheek en tandarts. Ook andere behandelingen, zoals fysiotherapie, regelt u zelf. Het kan verstandig zijn om een aanvullende verzekering te hebben. Dit hangt af van uw situatie en van de extra zorg die u nodig heeft. Voor meer informatie, raadpleeg de website van uw eigen zorgkantoor of neem contact op met de clientondersteuners van uw zorgkantoor. Soms zijn clienten met een Wlz-indicatie én een aanvullende zorgverzekering dubbel verzekerd. Zij krijgen de zorg, zoals tandheelkundige zorg of fysiotherapie, mogelijk al vergoed via de Wlz. Hier kan sprake van zijn als iemand in een Wlz-instelling woont en van dezelfde instelling behandeling krijgt. Voor meer informatie, neem contact met ons op.

Moet ik mijn eigen bijdrage betalen als ik in het ziekenhuis lig?

U betaalt de eigen bijdrage ook als u tijdelijk geen zorg krijgt van de zorginstelling. Bijvoorbeeld als u in het ziekenhuis wordt opgenomen. De plaats in de zorginstelling wordt immers voor u vrijgehouden. Ook lopen de meeste kosten door. Voor meer informatie, neem contact met ons op.

ZIN - zorg thuis

Wanneer kan ik zorg thuis krijgen?

Zorg thuis is alleen mogelijk zolang het op een veilige en verantwoorde manier kan. Ook moet de zorg doelmatig ingezet worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat de zorg die u thuis ontvangt niet duurder mag zijn dan wanneer u in een zorginstelling zou wonen.

Kan ik palliatief terminale zorg thuis krijgen?

Zorg in de laatste levensfase heet palliatief terminale zorg. Deze zorg is gericht op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven en stervensbegeleiding. Elke client die een geldige Wlz-indicatie heeft, kan gebruik maken van PTZ vanuit de Wlz. Ongeacht welk zorgprofiel. Het CIZ geeft geen aparte indicatie af voor iemand met een Wlz-recht die in een terminale levensfase komt. Om PTZ te mogen bieden, is alleen bij het gebruik van pgb een terminaalverklaring nodig. De behandelend (huis)arts kan deze verklaring afgeven.
Terminale zorg is thuis of in een zorginstelling mogelijk. Thuis betekent in dit geval:In het eigen huis;Het ouderlijk huis;Een klein wooninitiatief;Een hospice of bijna-thuis-huis.Een hospice is een zorginstelling, die zich gespecialiseerd heeft in palliatieve zorg. Vindt hospices en bijna-thuis-huizen via de Zorgatlas .
Wanneer clienten die in een instelling verblijven hun zorg in de laatste levensfase liever thuis of in een hospice (zonder toelating voor verblijf) ontvangen, gelden de regels voor zorg thuis. Let op! hier geldt de (lage) eigen bijdrage voor Wlz-zorg thuis. Maar daarnaast kan het hospice ook een aanvullende eigen bijdrage vragen voor het verblijf. Of er een eigen bijdrage wordt gevraagd en hoe hoog de eigen bijdrage is, verschilt per hospice.

Kan ik naar de dagbesteding met zorg thuis?

Ja, als u zorg thuis krijgt, kunt u naar passende dagbesteding buitenshuis. Dagbesteding zijn activiteiten overdag om uw tijd prettig en zinvol te vullen. Er zijn verschillende vormen van dagbesteding en diverse activiteiten, bijvoorbeeld knutselen, koken of bakken, met dieren werken, tuinieren, klussen of helpen in de horeca. U kiest in overleg met de zorgaanbieder wat bij u past. Onder dagbesteding valt alle persoonlijke verzorging, verpleging en begeleiding die u tijdens de dagbesteding nodig is. Ook maaltijden zijn erbij inbegrepen. Dagbesteding wordt in dagdelen aangeboden. Eén dagdeel is 4 uur en een hele dag duurt dus 8 uur.

Mag de zorgaanbieder de zorg thuis stopzetten?

Het stopzetten van zorg is alleen mogelijk bij zwaarwegende redenen en bijzondere omstandigheden. Bijvoorbeeld als de zorgaanbieder vindt dat zorgverleners gevaar lopen, bij bedreiging of onhygiënische omstandigheden. Als de zorgaanbieder u niet langer zorg kan of wil leveren, dan moet de zorgaanbieder u daarover eerst schriftelijk informeren. Ook moet de zorgaanbieder een dossier naar het zorgkantoor sturen waarin staat waarom de zorgaanbieder u geen zorg meer wil bieden. Het zorgkantoor beoordeelt of de zorgaanbieder de zorg mag beëindigen. De zorgaanbieder blijft verantwoordelijk voor u tot u zorg krijgt van een andere zorgaanbieder. Bent u het niet eens met het stopzetten van de zorg? Dan kunt u naar de rechter stappen. Voor meer informatie, neem contact met ons op.

Mag ik zelf de zorg thuis stopzetten?

Wilt u de zorg thuis stop laten zetten? Bespreek dit dan met de coördinator zorg thuis. Houdt u wel rekening met de opzegtermijn die in de zorgovereenkomst staat.

Hoe kan ik zorg thuis uitbreiden?

Denkt u dat meer zorg nodig is? Overleg dan met de coördinator zorg thuis of meer zorg noodzakelijk is. Samen bespreekt u welke zorg uitgebreid wordt, op welke manier en welke zorgaanbieders de zorg kunnen leveren. Ook kijkt de coördinator zorg thuis met u mee of er ruimte is in het budget.

Kom ik in aanmerking voor een volledig pakket thuis (vpt) of een modulair pakket thuis (mpt)?

U kunt een volledig pakket thuis of modulair pakket thuis krijgen, als uw gezondheid het toelaat om thuis te blijven en u thuis geen gevaar loopt. En als uw zorg thuis niet duurder is dan wonen in een zorginstelling. Het zorgkantoor beoordeelt samen met uw zorgaanbieder of u hiervoor in aanmerking komt. Voor meer informatie, neem contact met ons op.

PGB - zorg thuis

Vragen over het Pgb Portaal?

Op mijnpgb.nl leest u de antwoorden op uw vragen die te maken hebben met het PGB Portaal.

Welke formulieren heb ik nodig voor mijn PGB aanvraag?

Als u contact opneemt met uw zorgkantoor en uw wens over pgb uitspreekt dat toetst het zorgkantoor of u in aanmerking komt voor een pgb. Bij deze toetsing wordt formulieren naar u gestuurd en kan een pgb-aanvraagproces starten. Meer over het pgb-aanvraagproces leest u op onze pagina een pgb aanvragen.

Hoe kan ik hulp krijgen bij het invullen van pgb-formulieren?

Het zorgkantoor verwacht van u als budgethouder/pgb-beheerder dat u in staat bent om de formulieren zelf in te vullen. Mocht u hulp nodig hebben dan kan een cliëntondersteuner van het zorgkantoor u helpen met het invullen van formulieren. Dit kost u niets.

Hoe vind ik een pgb-zorgverlener?

Iedereen met een pgb moet zelf op zoek naar een zorgverlener. Dat de zorgverlener goede zorg op maat biedt, is heel belangrijk. Daarnaast wilt u een zorgverlener die u kunt vertrouwen. Op de website van Per Saldo vindt u een stappenplan waarin wordt uitgelegd hoe en waar u goede en betrouwbare zorgverlener(s) vindt.

Hoeveel mag ik mijn zorgverleners betalen?

Deze informatie vindt u op onze pagina Hoeveel mag u uw zorgverleners betalen  en wordt besproken tijdens aanvraagproces. Budgethouders met een pgb-Wlz hebben bestedingsvrijheid. Ze mogen zelf bepalen hoeveel uur zorg ze inkopen, met de kanttekening dat dit doelmatig en verantwoord gebeurt. Daarnaast moeten ze zich houden aan bepaalde tarieven.
De zorgverlener heeft recht op het minimumuurloon en vakantiegeld. Dit geldt niet als er een zorgovereenkomst is met een zorginstelling of als de zorgverlener ondernemer is. De bruto bedragen minimumuurlonen per 1 januari 2025 kan je hier vinden: Minimumlonen 1 januari 2025.

Hoe weet ik hoeveel PGB ik krijg?

Hoeveel pgb wij toekennen staat op de toekenningsbeschikking pgb. Hoeveel pgb wij toekennen is onder andere afhankelijk van het zorgprofiel welke Het CIZ indiceert en welke zorg de budgethouder nodig heeft. Als zorgkantoor kennen wij het pgb toe aan de hand van Zorg op Maat. Dit betekent dat het zorgkantoor eerst naar de specifieke zorgvraag van de client kijkt. Aan de hand hiervan wordt een passend budget vastgesteld welke je kunt terugvinden in de vaststellingsbeschikking. Dit tarief kan hoger of lager zijn dan het maximaal te besteden budget uit de tarieventabel. De budgethouder kan binnen dit vastgestelde tarief de zorg inkopen.

De SVB betaalt mijn partner uit. Telt dat loon dan mee als inkomen?

Ja. Als u het pgb gebruikt om salaris uit te laten betalen aan uw partner, dan is dat voor uw partner inkomen.

Waar kan ik vinden welke zorg niet met een pgb mag worden ingekocht?

Op onze pagina Welke zorg mag u uit uw pgb betalen? leest u veel informatie hierover. Op die pagina kunt u ook de Vergoedingenlijst downloaden, waar u per onderwerp kan kijken of iets wel of niet uit het pgb betaald mag worden. 

Kan ik met pgb ook vervoerskosten betalen?

Als u met uw pgb ook begeleiding groep inkoopt, dan mag u ook vervoer van en naar die dagbesteding (begeleiding groep) met uw pgb inkopen. U dient dan wel met degene die u vervoert een zorgovereenkomst bij ons in te dienen. Wanneer u vervoer naar andere bestemmingen bedoelt, dan is het antwoord dat u dit niet met uw pgb mag bekostigen. U kunt dan voor vervoer bij uw gemeente een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), en voor vervoer naar medische instellingen of naar behandelaars kunt u navraag doen bij uw zorgverzekeraar of er een vergoeding voor het vervoer verstrekt wordt. 

Moet een budgethouder zich houden aan het Arbeidstijdenbesluit?

Zorg die ingekocht wordt met een pgb, moet van voldoende kwaliteit zijn. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen, overbelasting van de zorgverlener te voorkomen en oneigenlijk gebruik van het pgb tegen te gaan, is er een grens aan het aantal uren dat een zorgverlener uit het pgb betaald kan worden. Dit staat in het Arbeidstijdenbesluit.
Het Arbeidstijdenbesluit geldt voor alle werknemers, maar is niet van toepassing voor bijvoorbeeld zelfstandigen. Er staan regels in over arbeids- en rusttijden die algemeen van toepassing zijn, maar er zijn ook regels die voor specifieke sectoren gelden.
Heeft een zorgverlener een arbeidsovereenkomst? Dan valt de zorgverlener wel onder het Arbeidstijdenbesluit. De zorgverlener mag meer dan 40 uur per week werken, maar niet meer dan 48 uren per week, zoals is bepaald in de Arbeidstijdenwet en ook staat vermeld in de toelichting bij het formulier Zorgovereenkomst Arbeidsovereenkomst.
Als er sprake is van een zorgovereenkomst met een zorginstelling, dan is er in de praktijk geen sprake van een urenmaximum. De gedachte hierachter is dat een instelling altijd meerdere werknemers in dienst heeft om zorg te kunnen leveren. Uiteraard moet de zorginstelling er zelf wel zorg voor dragen dat haar werknemers niet meer werken dan in het Arbeidstijdenbesluit wordt toegestaan.
Wanneer de zorgverlener met de budgethouder een zorgovereenkomst met partner of familielid heeft gesloten, valt deze zorgverlener niet onder het Arbeidstijdenbesluit en mag de zorgverlener op grond van de Regeling langdurige zorg niet meer dan 40 uren per week werken voor de budgethouder. In de toelichting bij de zorgovereenkomst staat ook vermeld dat de budgethouder de zorgverlener maximaal 40 uur per week uit het pgb mag betalen.
Is er een overeenkomst van opdracht gesloten met een zorgverlener die zelfstandig ondernemer, zzp-er of freelancer is? Dan is het Arbeidstijdenbesluit in principe niet van toepassing en geldt de bepaling uit artikel 5.18 aanhef en onder d Rlz dat deze zorgverlener maximaal 40 uren per week voor één budgethouder mag werken.

Vragen over pgb declaraties?

Vragen over het indienen van declaraties en ingediende declaraties stelt u aan de SVB. Op de pagina Declaraties en maandbedrag op www.mijnpgb.nl leest u meer over declareren en maandbedragen. 

Wat moet ik doen als de budgethouder is overleden?

Het overlijden van een budgethouder hoeft niet bij ons te worden gemeld. Wij ontvangen deze informatie van de gemeente. Op de website van de SVB leest u op de pagina De budgethouder is overleden staat meer over wat u moet regelen bij overlijden van de budgethouder.

Wachtlijst Zorg met verblijf

Ik wil weten wat mijn wachtstatus is?

U kunt aan de zorginstelling van uw voorkeur vragen wat uw wachtstatus is. Klopt uw wachtstatus niet of wilt u deze veranderen? Bespreek dit dan met de zorginstelling.

Ik ben het niet eens met mijn wachtstatus, wat kan of moet ik doen?

Klopt uw wachtstatus niet of bent u het er niet mee eens? Bespreek dit dan met de zorginstelling waar u op de wachtlijst staat. Leg duidelijk uit wat uw situatie is. De zorgaanbieder kan de wachtstatus aanpassen als die niet klopt.

Op onze pagina Is er sprake van een wachtlijst? leest u welke wachtlijst statussen er bestaan.

Hoe lang duurt het voordat ik een aanbod krijg?

Als uw situatie is veranderd en u meer zorg nodig heeft, kan dat betekenen dat u eerder een plek krijgt. Neem contact op met de zorginstelling waar u op de wachtlijst staat en leg uw situatie uit. De zorginstelling kan uw wachtstatus in overleg aanpassen.

Ik sta op de wachtlijst, maar mijn situatie is veranderd?

Is uw situatie veranderd? Neem dan contact op met de zorginstelling waar u op de wachtlijst staat. De zorginstelling kan uw wachtstatus aanpassen.

Moet ik een eigen bijdrage betalen als ik op een wachtlijst sta?

U betaalt alleen een eigen bijdrage als u daadwerkelijk zorg krijgt. Als u op de wachtlijst staat en nog geen zorg krijgt, betaalt u dus geen eigen bijdrage.

Mag ik op meerdere wachtlijsten tegelijk staan?

Nee, u kunt maar bij één zorginstelling op de wachtlijst staan. De zorginstelling heeft contact met u over uw situatie en de zorg die u nodig heeft. Ook kan de zorginstelling uw wachtstatus aanpassen als uw situatie verandert. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de vraag bij welke zorginstelling u op de wachtlijst wilt staan.

Kan ik op de wachtlijst staan voor opname?

Ja, als u een Wlz-indicatie heeft kunt u op de wachtlijst staan voor een opname in een Wlz-instelling. 

ZIN - Zorginstelling

Welke kosten kunnen extra in rekening worden gebracht als ik opgenomen ben?

Bij verblijf in een zorgstelling op basis van een Wlz-indicatie ontvangt u alle zorg en diensten die tot de Wlz aanspraken behoren zonder dat u hoeft bij te betalen (behoudens de wettelijke Eigen Bijdrage). Zorginstellingen mogen u uiteraard wel aanvullende diensten aanbieden die niet in het verzekerde pakket zitten. Veelal vindt er overleg met de cliëntenraad plaats over de aard en de kosten voor deze aanvullende diensten.

Wie betaalt mijn Trombosezorg bij een opname in een Wlz-instelling?

In geval van verblijf met behandeling door dezelfde Wlz-instelling omvat de Wlz-aanspraak trombosezorg. Ook als de instelling het onderzoek uitbesteedt aan een trombosedienst, blijft het Wlz-zorg. U kunt dit teruglezen via de website van Zorginstituut Nederland.

Kan mijn partner meeverhuizen naar een zorginstelling?

Als u wordt opgenomen in een instelling kan uw partner ervoor kiezen met u mee te verhuizen. Daarvoor heeft u partner geen Wlz-indicatie nodig. Partneropname wordt vanuit de Wlz vergoed. Uw partner krijgt met deze regeling recht om samen met u te wonen in een zorginstelling, maar heeft geen recht op zorg. Uw partner heeft wel recht op eten en drinken van de zorgaanbieder en op het schoonhouden van de woonruimte. Ook geldt een eigen bijdrage voor uw partner.
Niet elke zorgaanbieder biedt partnerplekken aan. U vindt de zorgaanbieders met partnerplekken in de Zorgatlas.
Is er (nog) geen woonruimte voor u samen? Dan zijn er twee opties:
Als uw gezondheid het toelaat, kunt u kiezen om samen met uw partner op de wachtlijst van uw voorkeursaanbieder geplaatst te worden. Zodra er plek is, kunt u samen opgenomen worden. Tot die tijd kunt u uw zorg eventueel thuis krijgen. Kan uw opname niet wachten? Dan kunt u opgenomen worden bij een andere zorgaanbieder dan uw voorkeursaanbieder. Dat kan tijdelijk zijn, of langdurig en met of zonder uw partner. Dit is afhankelijk van uw voorkeur voor een specifieke zorgaanbieder, het beschikbare (zorg)aanbod en de mogelijkheid om verder weg te gaan wonen.

Mag de zorgaanbieder om een vergoeding vragen?

Als u aanvullende diensten afneemt, kan de zorgaanbieder u daarvoor een rekening sturen. Het gaat om diensten die niet vergoed worden uit de Wlz, zoals een boodschappenservice of het wassen van kleding. De zorgaanbieder moet u daar van tevoren wel duidelijk over informeren. Ook moeten de afspraken over de extra diensten in het zorgplan en de zorgovereenkomst staan.

Mijn Wlz-indicatie is veranderd. Moet ik verhuizen naar een andere zorginstelling?

Meestal kunnen cliënten die een andere indicatie krijgen in dezelfde zorginstelling blijven wonen. Het kan echter gebeuren dat de zorginstelling de zorg die uw nodig heeft niet meer kan bieden. De zorginstelling gaat daar dan met u over in gesprek en helpt u met het zoeken naar een andere passende zorginstelling. Voor meer informatie, neem contact met ons op.

Hoe snel moet de kamer in de zorginstelling leeg zijn na overlijden?

Zorginstellingen maken hier samen met de cliëntenraad zelf regels over. U kunt dat dus het beste aan de zorginstelling vragen of op de website kijken. Bij de meeste zorginstellingen krijgen nabestaanden een week (7 dagen) de tijd. Woonde u samen met uw partner in een tweepersoonskamer in een zorginstelling en is uw partner overleden? Dan mag u in de zorginstelling blijven wonen. Wel kan het zijn dat u naar een eenpersoonskamer moet verhuizen. We verwachten dat de zorginstelling dit op korte termijn met u zal bespreken. U kunt de zorginstelling zelf ook vragen naar de afspraken en mogelijkheden.

Kan ik mijn hulpmiddel meenemen als ik naar een zorginstelling ga?
Ik woon in een zorginstelling maar ik wil ergens anders dagbesteding

Overleg met de zorginstelling wat de mogelijkheden zijn. Voor meer informatie, neem contact met ons op.

Kan ik eisen stellen aan de zorg vanuit een bepaalde religieuze of culturele achtergrond?

In de zorginstelling moet geestelijke verzorging beschikbaar zijn die zoveel mogelijk aansluit bij de godsdienst of levensovertuiging van de bewoners. De instelling kan in overleg met de cliëntenraad zelf bepalen hoe de geestelijke verzorging wordt aangeboden. Bij het opstellen van het zorgplan bespreekt u met de zorginstelling wat belangrijk voor u is. Dit kan een godsdienst of levensovertuiging zijn. De zorginstelling probeert zoveel mogelijk aan te sluiten bij uw wensen. Dit betekent echter niet dat alles mogelijk is. Voor het creëren van een gebeds- of stilteruimte of het organiseren van religieuze diensten zijn bijvoorbeeld geld en ruimte nodig. Het is aan de zorginstelling om hierin keuzes te maken.

PGB Portaal

Met welke browsers kan ik het PGB Portaal gebruiken? Waar vind ik mijn relatienummer? Hoe log ik in met SMS-controle? Aan wie geef ik door wie mijn wettelijk vertegenwoordiger is? Antwoord op al deze vragen (en nog veel meer) vindt u in de handige vraag-en antwoordlijst Opens in a new tab op mijnpgb.nl. Neem gerust een kijkje!