Mantelzorg
Veel mensen krijgen ooit te maken met zorg voor een naasten. Soms is dit langdurige zorg. Bijvoorbeeld zorg voor een kind dat gehandicapt is. Maar ook zorg voor een partner die een ernstige lichamelijke ziekte krijgt. Of zorg voor een ouder die dementie krijgt. Of een depressieve vriend. Deze zorg noemen we mantelzorg.
Momenteel neemt de druk op de gezondheidzorg in Nederland toe. Dit komt doordat er meer mensen ouder worden en zorg nodig hebben. Door deze toename van zorg en het tekort aan zorgpersoneel veranderd het zorglandschap. Hierdoor wordt er meer gevraagd van de mantelzorger.
Wat is mantelzorg?
Mantelzorg betekent dat je iemand uit je directe omgeving helpt. Dit kan intensieve zorg zijn, maar ook kleinere hulp, zoals boodschappen doen, ramen lappen of gezelschap houden. Of het nu gaat om hulp aan huisgenoten of mensen in een zorginstelling, mantelzorg gaat verder dan wat we ‘gewone hulp’ noemen. Het is die extra zorg die je geeft aan iemand die het echt nodig heeft.
Mantelzorg is vrijwillig, maar niet hetzelfde als vrijwilligerszorg. Mantelzorg en vrijwilligerszorg worden soms door elkaar gehaald, maar zijn niet hetzelfde:
Mantelzorg komt op je pad
Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg: je bent mantelzorger, je wordt mantelzorger of je hebt in de toekomst hulp van een mantelzorger nodig. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, zonder pauze, en verrichten soms verpleegkundige handelingen. Ze kunnen niet zomaar stoppen, want ze zorgen voor iemand die hen dierbaar is.
Voor vrijwilligerszorg kies je
Vrijwilligers kiezen ervoor om te helpen. Bij de start is er meestal (nog) geen emotionele band. Vrijwilligers zorgen voor een beperkt aantal uren en kunnen stoppen wanneer ze willen. Ze werken vaak via een organisatie en verrichten zelden verpleegkundige handelingen.
Bekijk filmpjes over mantelzorg.
Mantelzorg zelftest
Als mantelzorger voert u veel verschillende taken uit. U bent bijvoorbeeld verzorger, boekhouder en huishoudhulp. Deze taken geven voldoening. Maar soms zijn ze ook zwaar. Misschien hebt u niet in de gaten hoeveel u doet. Of dat er weinig tijd overblijft voor uzelf. Wilt u hier een beter beeld van krijgen? Vul dan de Mantelzorgtest Opens in a new tab in. Hierbij krijgt u ook meteen praktische tips en hulp bij de zorg voor uw naaste.
Mantelzorg en Wlz
Als uw naaste een indicatie heeft op grond van de Wlz (CIZ indicatie) dan zijn er verschillende mogelijkheden om ondersteuning te krijgen in uw zorgtaken De mogelijkheden zijn afhankelijk van de Wlz-indicatie. Het zijn verschillende vormen van ‘ondersteuning’, die zich richten op de zorgvrager, zodat de mantelzorger wat vrije momenten voor zichzelf heeft.
U kunt dan denken aan:
- Begeleiding individueel: Onder begeleiding worden activiteiten verstaan waarmee uw naaste wordt ondersteund bij het uitvoeren van algemene dagelijkse levensverrichtingen en bij het aanbrengen en behouden van structuur in en regie over het persoonlijk leven.
- Dagbesteding: Dagbesteding is een plek bij een zorgaanbieder waar uw naaste overdag kunt zijn. Meestal worden er verschillende activiteiten aangeboden. U bent er samen met andere mensen. Als mantelzorgzorg heeft u dan tijd om tot rust te komen of andere activiteiten te ondernemen.
- Logeren: Heeft u behoefte aan kort durende ondersteuning van een paar dagen aaneengesloten om u als mantelzorger te ontlasten? Vanuit uw indicatie zijn mogelijkheden voor een tijdelijke opname in een WLZ-instelling mogelijk. Als mantelzorger heeft dan de mogelijkheid u tijdelijk tot rust te komen om daarna uw taken als mantelzorger weer op te pakken.
- Deeltijd verblijf: Deeltijdverblijf is een combinatie van thuis wonen en in een Wlz-instelling wonen. Het thuis wonen en het wonen in een instelling worden afgewisseld volgens van tevoren vastgestelde tijdsperioden.
Hulp en advies?
Wilt u hierover meer informatie over de mogelijkheden? De afdeling klantadvies kunt u hierin ondersteunen. Ook uw zorgaanbieder kunt u hiervoor raadplegen. Heeft u nog geen zorgaanbieder gevonden? Via de zorgatlas ( link) vind u een zorgaanbieder die u hier mee kunt ondersteunen.
Belangenvereniging MantelzorgNL
MantelzorgNL is de landelijke vereniging voor mantelzorgers die opkomt voor je belangen. Bij MantelzorgNL kun je terecht voor informatie over mantelzorg, zoals wonen, geldzaken, tijd voor jezelf en de combinatie werk en mantelzorg. Als je vragen over mantelzorg kun je stellen aan de Mantelzorglijn. Kijk op mantelzorg.nl.
Mantelzorglijn, voor al je vragen over mantelzorg
Zorg je voor een ander en heb je vragen? Wil je graag een advies over je persoonlijke situatie? Of heb je behoefte aan een luisterend oor? MantelzorgNL heeft een Mantelzorglijn waar u terecht kan met vragen. De Mantelzorglijn: 030-7606055 of mantelzorglijn@mantelzorg.nl of whatsapp 06 27 23 68 54 Opens in a new tab
Test Waar blijft mijn tijd
Wil je meer inzicht in waar je tijd blijft, zodat je je mantelzorgtaken meer in balans kunt brengen met je andere bezigheden zoals ontspanning, werk en tijd met je familie? Doe dan de test Waar blijft mijn tijd? Waar blijft mijn tijd? - MantelzorgNL
Informatie over mantelzorg van de Rijksoverheid
De overheid heeft Regelhulp.nl Opens in a new tab opgezet. Dit is een wegwijzer naar zorg en ondersteuning. Op Rijksoverheid.nl Opens in a new tab vindt u ook meer informatie over mantelzorg.
Technologische innovatie
Soms kan technologie ook ondersteunend zijn in het volhouden van mantelzorgtaken. Er zijn heel veel verschillende opties. Op de website Hulp voor mantelzorgers | Zorg van Nu vind u verschillende mogelijkheden.